Humidifiers

Humidifiers

Vi går nu sakta men säkert mot kallare, mörkare och framförallt mycket torrare tider. Den svenska vintern är inget våra älskade träinstrument tycker om särskilt mycket. De protesterar på alla sätt de kan, genom att krympa med utstickande bandstavar och sprucken lack som följd. De riskerar att spricka och vrida sig, och håller inte stämningen. Halsinställningar, intonering och stränghöjd förändras i takt med luftens fuktighet och temperatur. Förutom att det är allmänt irriterande och att instrumenten känns trista att spela på, så mår instrumenten verkligen inte bra av det. Med andra ord så är det luftfuktarnas tid nu och flera månader framåt.

Vill vi hålla våra instrument i det skick de förtjänar, är det tid att plocka fram luftfuktarna som är gitarrernas verkliga livräddare. Eftersom vård och skötsel är varje instrumentägares ansvar, så täcks faktiskt inte instrumenten av någon garanti ifall ett instrument får torrsprickor eller andra torrskador.

Så, fukta på, men överdriv inte. Låt gitarren få bo i ett jämnt klimat, och inte regnskog ena dagen och torr öken andra dagen. Då är det större risk att träet rör sig fram och tillbaka utan att konstruktionen hinner med, och ditt instrument kan bli permanent sämre.